Thinking fast en slow

30-11-2012

heb het boek “thinking fast en slow” uit en het is idd best een leuk boek, veel wist ik al door mijn opleiding of ervaring op de beurs. Het bevestigde ook dat ik een zeer rationeel persoon ben, wat bij sommige beslissingen een duidelijk voordeel oplevert, zeker op de beurs. Dus het is wat dat betreft niet zo gek dat ik het daar goed op doe. Waar ik me meestal zal laten leiden door systeem 2, zullen de meeste mensen zich laten leiden door systeem 1. Zeker in situaties waarbij emoties een grotere rol spelen en systeem 1 dus sterker wordt. Door mijn toppen en bodem strategie maak ik gebruik van de wetenschappelijke term, beweging naar het gemiddelde. Afwijkingen hiervan bestaan op toeval/geluk en op lange termijn zal het weer naar het gemiddelde gaan.
Zo kreeg ik het idee van de strategie om de sector op te zoeken die het het slechts deed en binnen die sector de aandelen die het slechts hebben gedaan over een lang genoeg periode, hetzelfde voor de winnaars. De ene zou je dan long moeten gaan en de ander short en zo zonder teveel risico geld kunnen verdienen.

Op het eind ging het boek over welzijnsgevoel en hoe sterk dit samenhing met het geheugen ipv het beleven en zo dingen verkeerd herinnerd worden, i.i.g. weer een bevestiging hoe je denken je voor de gek houd en hoe belangrijk het is om in het nu te leven en de belangrijkheid van verwachtingen. Maar dat wist ik natuurlijk al door mijn ervaring met de beurs.
Ga een druk weekend krijgen met morgen 3 honden. Een loge is weer zo’n hond die je constant achtervolgd en opstaat bij elke beweging die je maakt. Ik vind het nog steeds moeilijk om hier mee om te gaan. Ik kan dat maar moeilijk van me afzetten, al zou ik het als een goede oefening kunnen zien. Maar met hem wandelen gaat echt nergens over, hij trekt onwijs aan de riem , heeft veel energie over, maar mag niet spelen. En het baasje maar beweren dat het wel meeviel met hoeveel energie die had. Het is voor mij duidelijk dat die hond er geen 2e keer meer inkomt, daar beleef ik geen plezier aan.
Heb ook de borderliner (het meisje wat ik had bezocht) gesmst dat ik niet opensta voor nieuwe vriendschappen en ook waarom. Zo heb ik er hopelijk afgescheept zonder haar het idee te geven dat het aan haar ligt. Ze zal het toch zelf moeten doen. (ze voelde zich iig weer goed toen ik weg ging)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 5 =