Illusies

Het volgende is gekopieerd van een forum gesprek/discussie die ik een keer heb gehad met iemand die ook op zoek was naar verlichting. We kwamen in gesprek op een financieel forum (die nu niet meer bestaat) omdat we allebei actief waren op de financiële markten en dezelfde interesse hadden in het vinden van verlichting. Het kan vooral interessant zijn voor de wat meer gevorderde zoeker.

(lees hier: deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7, deel 8 slot. )

IK, 09-01-2014.

Deze is speciaal voor handyman6. (maar anderen mogen ook reageren)
Ben wel benieuwd in hoeverre je deze zin kan begrijpen:
Onze gedachten zijn niks anders dan een zelf verzonnen conceptueel dualistische projectie van verleden of toekomst die we voor “waar” aannemen ipv de non-dualistische, tijdloze realiteit van het hiernu waarin we werkelijk behoren te leven.
1a

KATTEKOP, 12-01-2014

@ IK en Handy,
waarom gaan jullie niet hier naar toe met jullie verlichte discussie over de weg naar de opperste gelukzaligheid (het “niks”) – in plaats van het persoonlijke draadje “(retreat” nog wel!) van de wasbeer vol te plempen met jullie hersenspinsels en “gedachtenwolken”?
Ik vraag mij toch af welke geestverruimende middelen jullie gebruiken om de realiteit op deze manier te ontvluchten. Is die te bedreigend soms?
En als “jezelf vergeven” ook betekent “alles en iedereen vergeven” dan vergeven jullie mij deze interventie ook vast wel. Ik ben tenslotte maar een gewoon mens die gelukkig is met de zintuigelijke waarnemingen in zijn naaste omgeving, zoals de wilde fazant die hier vanmorgen weer zijn ontbijt kwam halen, in het kille januarizonnetje.
Voor mij is een wandeling door de tuin voldoende om mijn geest te verruimen en alle spinsels, voor zover aanwezig, van mij af te schudden. Daar heb ik geen “meester” voor nodig. Raar, hé?

IK, 13-01-2014

Kattekop schreef:
Ik vraag mij toch af welke geestverruimende middelen jullie gebruiken om de realiteit op deze manier te ontvluchten. Is die te bedreigend soms?

Whahaha, het het is juist precies andersom. De mensheid vlucht constant van de realiteit in de illusie van het denken, uit angst.
Ik wil juist niet meer vluchten voor de realiteit zoals jij.

Wat betreft “de meester” dat is slechts een woord. Ik zou hem zo niet gebruiken. Het is meer leren van de kennis die andere mensen wel hebben en ik nog niet. Je moet dan toegeven dat je dingen niet weet, dat andere mensen antwoorden hebben op vragen die je zelf niet kan beantwoorden.
Dat is idd een realiteit waar de meeste mensen voor vluchten.
(zij geloven liever dat iedereen zijn eigen waarheid heeft en die van hem net zo valide is als die van een ander)

IK, 13-01-2014

handyman6 schreef:
Hoi IK..ja man ,verlichting,het is me wat.Je bent helder over Krishnamurti’s niet verlichtzijn.Wat impliceert dat je weet wat die staat van bewustzijn inhoud en het zelf hebt gerealiseerd.Kan je daar iets meer overzeggen,want ik ken de theorie ,maar niet de zelfrealisatie helaas.Hoe dat in het dagelijkse leven voelt.

Enja,Osho bestudeerd? In die tijd liet ik me,als godsdienstwetenschapper, het liefst initieren bij zo’n klub ,omdat ze anders nooit het achterste van hun tong lieten zien,om dan na verloop van tijd weer uitteschrijven en de uticilien retour te zenden.Wel een aardig doorkijkje gekregen zo bij de jogamensen,antroposofen,soefi’s,sanyassins,hergeboren christenen ea….vond de leraren meestal wel interessant,maar de volgelingen bakten er toch weinig van hoor.Veel ruzie,vooraan willen zitten,baasje spelen etcetc.Net gewone mensen!

Veelal werd het denken/gedachtenstroom, toch als het grote euvel beschouwd,wat je moest droppen,of neutraal waarnemen,zonder goed of slechtbeoordeling.Dan zou het proces vanzelf stoppen of op zijn minst controleerbaar zijn en zelfs verbeterbaar.

Denkzelf dat ons brein allesbehalve onze vijand is,veeleer onze beste dienaar en vriend,altijd aan het duiden en interpreteren van wat onze zintuigen waarnemen,zodat jij als persoon zo goed en lang mogelijk kan blijven leven.Soms blundert het giganties of blijft het in oude patronen steken,maar in princiepe doet het vanaf dag 1 zijn best voor je.

In meditatie ,in no-mindzijn ,is dan bv het horen van een zuiver geweerschot, ergens,dan wel de pure werkelijkheid ,maar als je niet bedenkt wegterennen,wellicht ook zeer dodelijk.

Nee ..de aan en uit knop voor de gedachtenstroom nog niet gevonden,dus het kwettert 24 uur per dag ,als een tv op de achtergrond…of dat nou zo’n ramp is ,denk ik dan.

Groet H6

Haha, mooie opmerking. Had daar zelf niet bij stilgestaan. Maar vaak herken ik dingen als waar voordat ik het echte inzicht heb in wat die waarheid echt betekent/inhoud. (of als onwaar/leugen voordat ik weet waarom dat zo is) Iets wat ikzelf beschouw als iets vanzelfsprekend, maar merk dat andere mensen dat niet hebben of kunnen, dat vind ik nog steeds een vreemd iets. Kan idd gewoon een mate van bewustzijn zijn.

Maar kan niet anders concluderen dat ik bewuster ben dan Krishnamurti inderdaad, anders had hij niet geschreven wat hij geschreven heeft. Dus theorerisch zou hij bij mij in de leer kunnen (ipv andersom) hahaha.

Je zegt dat je theorie kent, maar uit de rest van je posting blijkt dat je hem niet kent of niet begrijpt. Hoe leg je die staat van bewustzijn uit ? Dat is nou het probleem. Die is in principe niet uit te leggen, daarom moet je het zelf ervaren. Ik zou het niet anders zeggen dan de drie eerder genoemde mensen in hun boeken. Je kan het op zoveel manier omschrijven:

Jezus zei bv God is liefde. Dat is idd een gevoel wat er dichtbij komt. Gelukzaligheid is ook zo’n omschrijving. Wat ik tot nu toe gevoeld heb zou ik willen beschrijven als Inner liefdegeluk.
Compassie is ook zo’n woord. Maar ja, hoe weet je nou wat dat is als je het nooit gevoeld hebt ? Ik las het elke keer weer, compassie, maar ik wist nooit wat ermee bedoeld werd. (het is iets heel anders als medelijden of het beste met anderen voor hebben)

– zelfacceptatie
– indentificatie met het denken loslaten
– de illusie van een zelf , een identiteit loslaten
– leven via gevoel ipv via je denken
– niet meer willen
– niet meer afgescheiden zijn van het geheel
– geven ipv krijgen
– verlossing van al het lijden
– tijdloos (-> dat is weird op dat voor het eerst te beleven, tijdloosheid)
– non-dualiteit
– niks meer nodig hebben

Maar de mooiste omschrijving vind ik nog altijd: Niks
(hierbij de aantekening maken dat het concept “niks” niet bestaat, ook weer slechts in het denken. In de realiteit is niks= alles 0=oneindig. Wiskundig ook juist, maar betekingsloos als je het niet kan bevatten)

Dat lijkt me idd een boeiende periode om al die clubjes ook echt mee te maken hahaha. lache man. Maar kansloos allemaal natuurlijk.
Je identificeert het brein kennelijk met het denken en dat met het ego. Maar het ego is wel denken, maar het denken is niet het ego. Denken is een product van het brein, maar is niet het brein. En het ego is meer dan alleen denken, het zijn ook de emoties die je voelt. Dus nee ons brein en ons denken is niet de vijand. Elk gevecht ertegen is bij voorbaat kansloos.

“Soms blundert het giganties of blijft het in oude patronen steken,maar in princiepe doet het vanaf dag 1 zijn best voor je.”

– Ik heb de relatie met het ego eens voor mezelf omschrijven alsof je in een destrcutieve relatie zit waarvan je weet dat het beter is om het uit te maken en alleen door te gaan. Maar je blijft in zijn mooie woordjes en goede bedoelingen trappen, dit icm de angst om alleen te zijn, om het te doen zonder zijn (destructieve) hulp zorgt ervoor dat je in die destructieve relatie blijft.
Vergeet niet dat het in sommige gevallen zijn gastheer dood. (zelfmoord), ook dat met alle goede bedoelingen. (al het kwaad wordt gedaan in naam van het goede)
Daarnaast is het zeker geen dienaar, jij bent zijn slaaf !

In meditatie ,in no-mindzijn ,is dan bv het horen van een zuiver geweerschot, ergens,dan wel de pure werkelijkheid ,maar als je niet bedenkt wegterennen,wellicht ook zeer dodelijk.

– Dat komt omdat je je nog identificeert met het denken. jij gelooft nog in de illusie van controle, jij denkt dat het denken alles aanstuurt. De illusie moet je ontmantelen. Wegrennen doe je vanuit je gevoel, dat hoef je niet te bedenken. Dit is trouwens al wetenschappelijk bewezen. Eerst komt het handelen en dan het denken. Sterker nog, vaak handelen zonder te weten wat de echte oorzaak van dat handelen is, we bedenken zelf redenen waarom we dingen doen, maar die redenen die ons denken (ego) bedenkt heeft niks met de echte oorzaak van ons handelen te maken. (vandaar dat we constant in conflict zijn met onszelf)

Nee ..de aan en uit knop voor de gedachtenstroom nog niet gevonden,dus het kwettert 24 uur per dag ,als een tv op de achtergrond…of dat nou zo’n ramp is ,denk ik dan.

– Acceptatie van wat is. Dat is wat ze zeggen. Maar je kan pas accepteren wat is, als je weet wat die woorden betekenen. Je kan niet je ego en je denken accepteren en tegelijkertijd de realiteit, het “hiernu ” accepteren. Als je dat doet, dan is dat gewoon weer het ego wat je om de tuin leid om zichzelf niet te hoeven ontmantelen. Maw je houd jezelf voor de gek.
Je lijden (gedachtenstroom) accepteren is gewoon luiheid, angst van het ego. Vluchten voor je gevoel.

Een belangrijke realisatie daarbij is. De gedachtenstroom is een symptoon , niet de oorzaak ! Dus het stoppen van gedachten is niet de oplossing (-> mediteren) Je moet de oorzaak aanpakken en dan stoppen de gedachten vanzelf.

of neutraal waarnemen,zonder goed of slechtbeoordeling.Dan zou het proces vanzelf stoppen of op zijn minst controleerbaar zijn en zelfs verbeterbaar.

– Neutraal waarnemen kan alleen vanuit het geheel, dus daarom zeggen ze dat. Het ego leid je nml graag om de tuin en dan ga je het ego vanuit het ego waarnemen. Je moet bewust worden en hoe bewuster je wordt hoe minder je ermee identificeert etc etc etc. Maar het houd dan echt niet vanzelf op. Je hebt nog steeds de oorzaak niet aangepakt. Het ego is meer dan alleen het denken. Je moet ook je emoties voelen, bewust van worden , identificeren en loslaten. (daar is die acceptatie , vergeving en opgeven van je identiteit voor nodig)

De waarheid kan niet gezegd worden , andere mensen kunnen er alleen naar wijzen. Het is aan jou de taak om zelf te leren begrijpen wat die woorden nou betekenen.

HANDYMAN, 13-01-2014

Hoi IK..mooie lange verhelderende posting! Ben het met veel dingen die je zegt helemaal eens:over verlichting kan je in wezen niks100% zeggen ,eigenlijk alleen middels de via negativa=wat het niet is,dus ,en ze kan alleen persoonlijk ervaren worden..yes.

Dat ego he,ook zo’n misverstand ,waar al die guru’s tegen fulmineren.Dat bestaat imo alleen als je onnauwkeurige waarneemt,lees niet helder bent.

Elk mens heeft een brein dat constant denkt,ook de gevoelens om be-denkt en die massa’s gedachten/omgedachte gevoelens klonteren rond je 14dejaar samen tot een ik-gevoel:die gedachtenwolk lijkt op een centrum,ziet er uit als een centrum,voelt als een centrum ,maar kijk je ff wat scherper ,dan is het niet meer dan een verzameling inelkaar passende gedachten, op basis van je opvoedingsinput(zie plaatje),dat alleen oppervlakkig gezien een Zelf lijkt..niet dus!Lijkt maar zo.

Daar ben ik dus snel klaar mee,hoef ik niet te droppen ,zit me niet in de weg.Illusie,zoals je al zei.Ego..there is no such thing…dus vergeven ,acceptatie ,alleen als je je gek laat maken door die gedachtenkluit die suggereert dat er een ego-centrum is..NOT?

Ik hoef alleen maar scherp op te letten wat mijn brein allemaal bedenkt,of ik er wat mee moet of het kan ignoreren..afterall:it’s just a tool..a good one ,maar meer niet ,mijn dienaar die alleen de baas wordt als ik in slaap sukkel en op automaat ga ,zoals elk dier doet:dat is zijn programmering immers.

Dat wil niet zeggen dat het denken zinloos is en overbodig.Geenzins..we bouwen er Applecomputers mee,vliegen naar de maan,opereren halfdode mensen levend en worden obv de wetenschap straks misschein wel 130 jaar.Leve het denken.Zonder ons geweldige brein,heete mijn buurman nog steeds:Fred Flintstone.

Dus alleen als we elke koe die Betsi heet een individu gaan noemen ,dan ben ik er ook 1: met een naam.Grapje…..

Dan die verlichting:ik neig ertoe die status een leeg bewustzijn te noemen:no-mind,wakker ,maar zonder gedachtenstroom…dat zeggen de meeste guru’s ook en is me wel es overkomen …als je per ongeluk,uit je lichaam treedt en je hersens=denken, ff niet meedoen:formidabel die helderheid …als je zo es rondvraagt ,blijken heel wat mensen iets dergelijks ooit ervaren te hebben..maar om daar nu jarenlang voor te gaan navelstaren….’k wee-nie.

Leuk hoor om es met een geestverwant over deze zaken te posten nu de beurzen dicht zijn.

groet maar weer.H6

IK, 13-01-2014

Realist schreef:
Het probleem met deze discussie is hetzelfde als die geldt voor het promoten van anarchie elders. Echte argumenten zijn er niet tegenin te brengen omdat het in de realiteit nog nooit geprobeerd is, althans niet serieus in de ogen van hen die dit als de ultieme oplossing zien.

Jezus = Boeddha = Tao

Maar daar heb je niks aan. Moderne versies die ik ben tegengekomen: (mensen die het dus gelukt is/overkomen is)
– Byron Kathie
– Eckhart Tolle
– Osho

https://www.goodreads.com/book/show/9762.Loving_What_Is
https://www.goodreads.com/book/show/15775710-the-book-of-nothing-hsin-hsin-ming
https://www.goodreads.com/book/show/6708.The_Power_of_Now
Moderne psychologie:
https://www.goodreads.com/book/show/12459233-illusies
Doe zelf je onderzoek zou ik zeggen. wat heb je te verliezen ? Niks ! Wat heb je te winnen ? ultiem geluk.

Handyman, 13-01-2014

IK schreef:
hehehe. Mooi he als je mensen verteld dat het bewustzijn geen functie van de hersenen is. Dan kijken ze je allemaal aan alsof je gek bent
Leeg en alwetend is vaak de ervaring. Alwetend zonder gedachten
Wat bedoel je met “wetende-bewustzijn” ?
Dan is nog de vraag hoe beoordeel je welke gedachte nuttig is en welke niet ?
Bewustzijn is de neutrale toeschouwer zoals je zegt, dus die kan het niet zijn. Wat dan wel ?
Het denken is je dienaar. Wie/wat beslist dan uiteindelijk welke stap er wordt gezet ? Het brein via het denken ?

Ter afsluiting dan maar, van deze voor mij,inforijke meningsuitwisseling,maar voor katten hun ego kennelijk te bedreigend,het volgende:,inderdaad lastig, IK ,welke gedachte is de betere?

Wel of niet roken :lekker ,maar ozo schadelijk ,zegt je brein-je wreken of vergeven-rijk worden of delen met je medemens-lekker trippen of samen er wat van maken-oorlog of vrede.
Ons kleine breintje weet het dan vaak ook niet,want het adviseert tegengestelde belangen voor zijn gastheer,en dan ook nog in een conceptueel jasje:redenerend.
Misschien ligt daarin wel onze individuele vrijheid ,dat er gekozen kan worden,uit ,helaas meestal maar middelmatig, denkwerk.
Bovendien ,kan het brein veel beter ,als het niet zo lui zou zijn,als het eenmaal de baas is ,bij zijn gastheer en als het alle onbenutte verbindingen es zou inschakelen:70% a 80% van de hersenen,wordt niet gebruik,lees ik somst!
Een taak weggelegd voor iedereen die aan introspectie doet ,om er maar eens wat schepjes boven op te doen,en net als in de film ,vanavond te gaan werken aan :A Beautifull Mind,met R.Crowe.
Negeer de waanbeelden en onzin en doe je voordeel met de goeie suggesties.
Hoe scherper je je gedachten waarneemt,en wakker bent, deste beter zal de mind zich voor je inspannen imo.Het is net een hond:dankbaar voor elk beetje aandacht en daardoor er op gebeten nog beter zijn best voor zijn baasje te doen!
Dus ,houd hem ,middels je aandacht .zo kort mogelijk aan de lijn…verslap je ,dan ga je vroeg of laat naar de pijpen van je eigen hondje dansen en je gedragen naar zijn grillen …kijk maar om je heen ,het barst ervan ,van die mensen .

Fijne zondagavond!H6

IK, 13-01-2014

nog een vraagje. Je zei “een levende meester zou wel handig zijn”.
Wat zou jij deze persoon eigenlijk willen vragen ?

HANDYMAN, 13-01-2014

geen vragen

IK, 13-01-2014

wat dan wel ?

HANDYMAN, 13-01-2014

Kopje thee drinken misschien,en samen die ontmoeting/ervaring beleven-laat het denken dan maar rondrazen met als zijn onrust en vragen-sitting silently ,doing no-thing
h6

IK, 13-01-2014

whahaha, lekker politiek correct ben je ook he
Ik zou genoeg vragen hebben hoor

IK, 13-01-2014

trouwens. Je zegt aan de ene kant dat je gelooft dat verlichting bewustzijn is zonder gedachtenstroom. Dat denk ik ook.
Maar aan de andere kant zeg je mijn denken is mijn vriend en ik negeer gewoon wat me niet bevalt. (ik ga niet meer navelstaren )
Betekent dit dat je nu tevreden bent en de huidige situatie accepteerd voor wat ie is ? Of heb je nog steeds een drang om te proberen te achterhalen hoe je die gedachtenstroom kan stoppen/laten ophouden ?

HANDYMAN, 13-01-2014

Hoi Apestaart..in vorige postings schreef ik al dat je de mind echt kort moet houden,anders neemt ie je bewustzijn over :werk genoeg dus aan de winkel,24 uur per dag en gewoon thuis.
En wie gaat die mind dan ooit op laten houden,als het ego in feite een creatie van de mind zelf is?Dat ego gaat zichzelf natuurlijk nooit oplaten lossen.
Wel kun je de Mind aansporen beter te worden in denken,het brein meer te gebruiken ,zodat we bv nog betere dokters en wetenschappers krijgen,juist door al die primitievere gedachten te laten lopen.
Misschien stopt de gedachtenstroom ooit es van zelf,als het denken merkt dat er geen partij gekozen wordt,alleen maar neutraal waargenomen:in de ZEN-literatuur ,laat een monnik na 30jaar mediteren ,op een dag ,een schaal vallen ,en precies op dat moment van scherven,wordt ie verlicht.Het overkomt je of dus… niet.
H6

IK, 13-01-2014

handyman6 schreef:
En wie gaat die mind dan ooit op laten houden,als het ego in feite een creatie van de mind zelf is?Dat ego gaat zichzelf natuurlijk nooit oplaten lossen.

H6

Dat is inderdaad de paradox. Het “wie”, ik noem het “het geheel”. Je hebt het denken/ego en het geheel.
Het ego veroorzaakt de gedachtenstroom en deze voed het ego. Een viceuze cirkel. Je ziet mensen in het dagelijkse leven vaak in zo’n viceuze cirkel zitten. Ook daar is uit te komen, net als deze.

Je geeft verschillende opmerkingen dat jij gelooft dat je je uit deze cirkel kan denken, door het denken te verbeteren. Maar wat verbeter je dan precies ? Wat je het doet is je eruit proberen te denken, terwijl het denken het probleem is.
Het gaat om inzichten ! Inzichten krijg je niet door denken, maar door doen. Door te lezen, door te schrijven, huiswerk te doen, mediteren. Doen in het hiernu. Het denken zit vast in het verleden en toekomst en is daarom machteloos.

Het denken wordt dus getriggerd door het ego. Het ego voelen wij. Als angst, haast, willen. Dit zet het denken in werking. Het denken negeren heeft dus geen zin, omdat deze getriggerd zullen worden door het ego, de emoties angst, vluchten/haast en willen.

Je gaat denken zodat je niet hoeft te voelen. Je emoties niet hoeft te voelen.

Wat is dus de oplossing uit deze vicueze cirkel ? Dat is voelen !
Je moet voelen, je angst, je haast, je willen doen. Dat is wat je waar moet nemen. Het voelt echt, in essentie is het echt, want alleen daarom kan je het voelen. Maar het is een illusie omdat het “oud” is. Het is energie-residu van oude gedachten en hebben dus niks met het “hiernu” te maken. Je probeert dus constant “problemen/emoties” uit het verleden op te lossen in het “nu of toekomst”. Dit is onmogelijk.
Daarom moet je je emoties voelen en ze toelaten en er niet op reageren. Door te voelen en er niet op te reageren en het te ontmaskeren als een illusie, heb je geen gedachten meer nodig om je te beschermen. (dat is de bedoeling van die gedachtenstroom je te beschermen tegen al die oude pijnen, angsten -> zodat je die niet hoeft te voelen)

Denken zit vast in het verleden en toekomst, daar is niks aan te veranderen, dat is zijn aard. Het denken verbeteren is dus onmogelijk, het kan nml niet de waarheid van het hiernu bevatten. De waarheid van het hiernu is alleen te voelen.

De oplossing is dus “het geheel” te leren voelen. Bewust worden. Bewust worden van je gevoel, van het geheel.

IK, 13-01-2014

IK schreef:
Dan is nog de vraag hoe beoordeel je welke gedachte nuttig is en welke niet ?

Handyman schreef: inderdaad lastig,Apestaart,welke gedachte is de betere?
Ons kleine breintje weet het dan vaak ook niet,want het adviseert tegengestelde belangen voor zijn gastheer,en dan ook nog in een conceptueel jasje:redenerend.
Misschien ligt daarin wel onze individuele vrijheid ,dat er gekozen kan worden,uit ,helaas meestal maar middelmatig, denkwerk.

Je maakt nmm een goed punt over vrije wil. De keuze om gedachten/wereldbeelden te bestempelen als waar of onwaar. Lijden is een keuze, verlichting ook.
Terugkomt op de vraag hoe je bepaalt welke gedachte nuttig en/of waar is en welke zinloos/onwaar.

Ik heb het antwoord gevonden door het lezen van deze 2 boeken:
https://www.goodreads.com/book/show/9762.Loving_What_Is
https://www.goodreads.com/book/show/12459233-illusies

Ik ben er echt 20 uur in de week mee bezig geweest. Lezen, schrijven, huiswerk doen, onderzoeken, bevinden, toepassen. Maar na een paar maanden , toen ik het boek illusies voor de derde keer aan het lezen was, opeens viel het kwartje. Ik was geschokt !
Het mooie is dit inzicht had direct effect op het fysieke ego, op die energie die je vasthoud in je lichaam en niet wil loslaten. Opeens merkte ik dat het werd losgelaten. Ik deed verder niks, het gebeurde gewoon. Het geheel kreeg op ineens dat inzicht, kreeg ineens dat besef.

Dus ja het gebeurde plotseling, maar niet door de boel te negeren, maar door inzicht !
Het inzicht komt ook plotseling nml. Het bekende kwartje dat valt (of een schaal )

IK, 14-01-2014

Kende je deze al ? Een presentatie van een neurowetenschapper die een herseninfarct meemaakt en daardoor nirvana ervaart, en het ook of “surrender” heeft. (dat wat we moet doen voor verlichting -> ons overgeven aan wat is , aan de realiteit ipv ertegen te vechten)
Superboeinde kijk van een wetenschapper die ervaart hoe het is om geen zelf meer te hebben.
http://www.ted.com/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html

IK, 15-01-2014

Weer mooi hoe puzzelstukjes in elkaar vallen.

Voorgeschiedenis: Ik heb het gevoel dat ik al heel wat weken een beetje vastzit, niet goed verder kom. Ik voel nog steeds vanalles veranderen, maar had het gevoel dat ik mezelf weer saboteerde. Ik dacht dat ik mezelf saboteerde door het feit dat ik niet kan accepteren dat ik alle antwoorden al gevonden heb, dat ik weet wat er te weten valt. Immers, zoiets is immers ondenkbaar voor ons als mens zijnde.
De allereerste posting die ik sinds een flinke tijd weer doe op dit forum is deze:

Het mechanisme is heel simpel. Dat waar je je het meest aan ergert bij andere mensen is precies dat waarbij je bij jezelf het hardst aan moet/wil werken.
Het is echter makkelijker om andere mensen proberen te veranderen, dan toegeven dat je zelf moet veranderen.
Vandaar dat de hele wereld altijd graag iedereen wil helpen/verbeteren, waardoor ze geen tijd meer hebben om aan zichzelf te werken.
En daarnaast geloven mensen vaak in de illusie dat het pas zin heeft om te veranderen als anderen dat eerst doen.
Er is maar 1 ding dat je zelf in de hand heb en dat ben jezelf en dus is het enige juiste om zelf het goede voorbeeld te geven; verbeter de wereld begin bij jezelf.
Dit mechanisme kan mensen letterlijk gek maken. Immers ze denken iets op te kunnen lossen door gedrag van anderen proberen te veranderen. Wat natuurlijk niet kan en daarnaast zal het nooit een oplossing zijn omdat het probleem in hunzelf zit. Dan gaan ze zo hard vechten tegen de buitenwereld (en dus tegen zichzelf) dat ze letterlijk steeds meer het contact met de realiteit gaan verliezen. Immers de realiteit erkennen is erkennen dat je al die tijd de schuld bij andere legde , terwijl je het al die tijd zelf was. Dat is een waarheid die veel mensen niet aankunnen en dus steeds meer in hun illusie gaan vluchten.

Daarna ontwikkelde het gesprek zoals het zich ontwikkelde. Zoals je merkte reageerde ik erg direct en uitbundig op wat jij (handyman) te vertellen had, tot het moment dat je klaar was met die onzin en met het gesprek wilde stoppen. Hier heb ik op gereageerd door anders te reageren.
Maar ik moest later aan mezelf toegeven dat in dit gesprek (en ook met andere mensen) dat jij (en ook anderen) veel dingen zegt en ook weet, maar ook duidelijk laten blijken dat je niet beseft wat het allemaal echt betekent.

En opeens moest ik denken aan die eerste posting die ik op dit forum plaatste en al dit gebikkel hier en die zette me ook weer aan het denken. Waar erger ik me eigenlijk nog aan? (maw waar moet ik nog aan werken)

Ook had ik vanmorgen een realisatie dat alhoewel ik weet dat het bewustzijn geen fuctie van de hersenen is , toch zie ik onze hersenen nog steeds als het middelpunt van alles. Ook al weet ik dat dit onzin is.
Wat ik weet, komt dus niet overeen met wat ik ervaar.
(doordat ik constant bewust ben van het ego en de gedachten die daar nog regelmatig uit voortkomen, al is het niet meer continue, maar nog maar af en toe, ga je automatisch dat als het middelpunt zien. Ook al weet ik dat ik dat niet ben, stiekum identificeer ik me er dus nog mee, omdat ik het ervaar als het middelpunt van waar ik me bewust van ben)

En toen besefte ik waar mijn irritatie vandaan kwam ! Alhoewel ik misschien alle antwoorden heb gevonden, ben ik er nog niet omdat ik van dat laatste stukje nog geen besef heb, omdat mijn ervaring niet overkomt met wat ik weet. Dus het gaat niet om het feit dat ik het niet accepteer, ik kan immers niet accepteren waar ik geen besef van heb. Het gaat dus om bewustwording. Ik moet bewust worden van wat ik weet, zodat dat wat ik weet overeen zal komen met wat ik ervaar en dan zal er ook acceptatie zijn.

Ik irriteerde me misschien aan de onbewustheid van anderen en kijk naar al het gekibbel op dit forum als , ga eens wat nuttigs met je tijd doen.
Maar het gekibbel op dit forum en dankzij mijn gesprek met jou (handyman) heb ik toch een belangrijk inzicht in mezelf gekregen. Ik moet bewuster worden. Iets wat ik al heel lang weet en elke dag tegen mezelf zeg al maanden lang en waar de zoektocht eigenlijk mee begon. Maar nu besef ik pas wat dat echt betekent

Dus handyman, bedankt voor je bijdrage aan dit belangrijke inzicht.

Zo is een verlicht persoon misschien noodzakelijk voor kennis om zelf bewust te worden. Maar het is vaak de onbewustheid van anderen die ik ook nodig heb om zelf bewuster te worden. Het denken ziet het weer als 2, als dualiteit, maar het is dus eigenlijk 1
Zowel de bewuste mens als onbewuste mens zijn nuttig om te groeien.

HANDYMAN, 15-01-2014

Jij ook bedankt,IK,voor jouw bijdragen.Het gaat imo ook alleen maar om bewustwording van,waarnemen van.Oefenen,oefenen en nog eens oefenen:watch your thoughts,but don’t judge them.Adem in en adem uit .De meester hanteert de ZENstick wel,als je de meditatie niet laat gebeuren ,maar er aan gaat zitten werken=doen.
Immers alles wat je doet,om zelf verlicht te worden,laat staan anderen daar mee te helpen, is aktie van het denken/hetEgo:ok,wil meneer verlichting ,daar zal ik es even voor gaan zorgen,hoor je hem denken!
Als alle aktieve meditatie dus egowerk is en het ego alleen maar sterker maakt,blijft er imo maar 1 manier over en dat is niet-doen=laten.De mind veredelen zoals veel yogascholen voorstaan,vind het Ego prima ,want hij weet dat dat nooit gaat lukken-is ie veel te goed in…
Los-laten…en wel alles waar je in gelooft,waar je voor staat,wat je bedacht hebt,hoe het allemaal wel niet zit,of zou moeten zijn.In jouw termen:overgave,surrender,vergeving.Allemaal zaken,waar het Ik schijtebenauwd voor is,want dan doettie niet meer mee,en mag hooguit nog es wat denken,als hem dat gevraagd wordt of bij wijze van uitnodiging.
En dan laat je ooit es,dat bord,per ongeluk uit je handen vallen en …hoppala:Enlightment happens…allemaal volgens de tradidies dan he ..groet H6

IK, 15-01-2014

handyman6 schreef:
Jij ook bedankt,Apestaart,voor jouw bijdragen.Het gaat imo ook alleen maar om bewustwording van-waarnemen van.Immers alles wat je doet,om verlicht te worden is aktie van het denken/hetEgo:ok,wil meneer verlichting ,dan zal ik es even voor gaan zorgen,hoor je hem denken!
Als alle aktieve meditatie dus egowerk is en het ego alleen maar sterker maakt,blijft er imo maar 1 manier over en dat is niet-doen=laten.De mind veredelen zoals veel yogascholen voorstaan,vind het Ego prima ,want hij weet dat dat nooit gaat lukken-is ie veel te goed in
Loslaten-en wel alles waar je in gelooft,waar je voor staat,wat je bedacht hebt,hoe het allemaal wel niet zit,of zou moeten zijn.In jouw termen:overgave,surrender,vergeving.Allemaal zaken,waar het Ik schijtebenauwd voor is,want dan doettie niet meer mee,en mag hooguit nog es wat denken,als hem dat gevraagd wordt of bij wijze van uitnodiging.

JUIST !!

hehehe, ja k*t he, die paradox. Zolang je verlichting wil , zal je nooit verlicht kunnen zijn

Zoals Osho mooi verwoord in zijn boek: Nirvana is de laatste nachtmerrie. Immers alles wat je in materiele zin wilt is in principe haalbaar, maar verlichting is nooit haalbaar zolang je het wil
Maar ja, je kan de wil voor verlichting niet opgeven omdat er anders niks veranderd. Immers je weet niet wat “niet-willen” inhoud. Ik kan wel zeggen, ik moet het gewoon niet meer willen en dan gebeurd het vanzelf. Maar zo werkt het helaas weer niet.
Je moet dus een (hele sterke) innermotivatie hebben om die zoektoch naar de waarheid, naar verlichting door te zetten. Totdat je eindelijk beseft wat het inhoud om niet meer te willen.

Immers de paradox is ook, zolang je niet verlicht bent, betekent het dat je nog dingen wil !!!!!

Maar bewust worden is niet hetzelfde als waarnemen en dat duurde ook even voordat ik die valkuil doorhad. Heel lang probeerde ik bewust te worden door te observeren via het denken.
(zoals mijn gedachten beoordelen, immers alleen het denken kan beoordelen. Ik probeerde te achter halen welke van mijn gedachten nuttig waren en wat de oorzaak was etc. Maar dat kan dus alleen via het denken)

En daar komt bij. Wat wij waarnemen is een illusie. Dus hoe wil je bewust worden van de realiteit als je jezelf alleen maar bewust bent van een illusie. Hoe weet je welke gedachte nuttig is ? Hoe weet je dat waar je je bewust van bent de realiteit is en wat illusie ?

Dus naast de paradox van het willen. Heb je de paradox van het doen. Alles wat ik heb gedaan vanuit het ego, was noodzakelijk om het ego te ontmantelen. Ik moest doen uit het ego, zodat het geheel kon leren.
Ik heb het voor mezelf opgeschreven als de kracht van je tegenstander tegen zichzelf gebruiken. In dat opzicht is je ego inderdaad zowel je vijand, als je vriend (zoals je zei)

Dus alles wat ik doe om verlicht te worden is inderdaad actie van het denken ! Maar ik kan niet anders dan doen en doorgaan met doen totdat ik verlicht ben. Ik moet blijven doen, totdat ik weet, besef, wat het inhoud om niet-te-doen ! Want op het moment dat ik echt besef dat al mijn doen, mijn denken (en dus alle gedachten!), mijn ego, nutteloos is, zal ik het loslaten en me totaal overgeven aan wat is.

Dus blijf ik doen en zoeken naar verlichting totdat ik doorheb en besef dat dat doen en zoeken juist de oorzaak is dat ik niet verlicht ben WHAHAHAHAHA.

IK, 15-01-2014

handyman6 schreef:
Als alle aktieve meditatie dus egowerk is en het ego alleen maar sterker maakt,blijft er imo maar 1 manier over en dat is niet-doen=laten.

Ja klopt. In het begin is het vooral het focussen van de mind. Daarom worden veel mediteerders nooit verlicht. Het enige wat ze doen is het ultieme focussen van de mind.
Maar sinds een paar maanden weet ik nu de betekenis van meditatie, van “gewoon zitten”. Maar heb dus wel eerst “aktieve meditatie” moeten doen om dat te leren.
Immers:
meditatie = niet doen
Mediteren is dus leren niet-doen.
Verlichting is de hele dag mediteren, de hele dag niet-doen

HANDYMAN, 15-01-2014

Zelfs al mediteer je passief,en laat je elke gedachte ,onbeoordeeld,aan je bewustzijnzijn voorbijgaan,de ene na de andere,(zodat dat de stroom gedachten ooit es vanzelf(!) stopt) dan nog is de wil tot meditatie nodig ,zeg je ,als ik je goed beluister.
En de wil,is ego,dus wat moet je daar dan weer mee Niet willen,natuurlijk.Want met wilskracht, kan elke soldaat van 3 tot 4 in de houding zitten “doen”,wat hem wordt opgedragen.
Hoe langer je je identificieert met allerlei gedachten,des te wanhopiger wordt een mens:moet ik dit doen ,of dat …is dit goed of dat etcetc.Tot je gaat waarnemen,let wel :niet de mind die de mind waarneemt,want dat is identificatie met gedachten…dus niet kiezend,oordelend,maar ze bewust zien komen en weer gaan…en de volgende:afblijven ,en de volgende:afblijven en de …
Hoe meer je je gedachten alleen maar waarneemt ,zonder voor sommige te kiezen en tegen andere te keer tegaan,des te dorstiger(!),wordt je naar meer niet- identificatie:de slaaf verandert steeds meer in de meester.Als een goeie film,die je na afloop ook zo weer vergeten bent=nonidentfication.
“Wil “dus niet Verlicht worden ,maar creeer dorst naar verlichting:sitting silently,doing(!) nothing,watching the thoughts..dat is wat elke Meester probeert,creating a appetite for Enlightenment.
Dat staat in al die boekies van onze guru’s enne:klopt ook nog
groet H6

LOBSANG, 15-01-2014

Jullie tweetjes zijn aardig op weg om RigPa te worden.
Op zijn Tibetaans is RigPa een strijder die zijn ergste vijand heeft overwonnen.
Lijkt een bloeddortig type maar voor wie er over heeft nagedacht, een persoon die de ergste vijand, de Ego, de baas is geworden.
Succes met de strijd

STEKELBAARS, 15-01-2014

IK schreef:
Verlichting is de hele dag mediteren, de hele dag niet-doen

Op een andere site is een poster actief die dat ” hangmatten” zou noemen.

HANDYMAN 15-01-2014

Haha…heerlijk toch ,in de hangmat.Als je hard hebt gewerkt en je al je geld verdiend hebt,is het zalig uitrusten.Daar heeft ie ook geen bezwaar tegen ,geloof ik ,meer tegen “uitvreters die de subsidiepotten leegvreten”,zonder zweet des aanschijns.
Meningen ,meningen en nog meer meningen..het brein kookt over….
H6

IK, 15-01-2014

handyman6 schreef:
Zelfs al mediteer je passief,en laat je elke gedachte ,onbeoordeeld,aan je bewustzijnzijn voorbijgaan,de ene na de andere,(zodat dat de stroom gedachten ooit es vanzelf(!) stopt) dan nog is de wil tot meditatie nodig ,zeg je ,als ik je goed beluister.
En de wil,is ego,dus wat moet je daar dan weer mee Niet willen,natuurlijk.Want met wilskracht, kan elke soldaat van 3 tot 4 in de houding zitten “doen”,wat hem wordt opgedragen.

Nu komen aan daar waar woorden te beperkt zijn. (en kunnen we dingen anders zeggen, maar hetzelfde bedoelen)

Niet-willen is niet iets wat je kan doen. Dus zeggen ik wil mediteren en dan zeggen oh nee, dat moet ik niet-willen want dat is ego. Is het denken dat tegen zichzelf spreekt. Dat is jezelf voor de gek houden.
Je zit in willen, je wilt dingen, daarom ratelen die gedachten. Als je toch dingen wilt, ga dan willen mediteren, want dan leer je niet-willen.
Als je niet-wil, ben je al aan het mediteren nml. (tijdens de afwas, werk, boodschappen, maakt niet uit)

handyman6 schreef:
(zodat dat de stroom gedachten ooit es vanzelf(!) stopt)

Dit is belangrijk.
Jij spreekt jezelf nml tegen.

handyman6 schreef:
Tot je gaat waarnemen,let wel :niet de mind die de mind waarneemt,want dat is identificatie met gedachten…dus niet kiezend,oordelend,maar ze bewust zien komen en weer gaan…en de volgende:afblijven ,en de volgende:afblijven en de …
Hoe meer je je gedachten alleen maar waarneemt ,zonder voor sommige te kiezen

Je zegt zonder voor sommige te kiezen. Maar dit betekent dat je kiest. Elke gedachte maak je een keuze. afblijven, afblijven, nuttig, afblijven, afblijven, nuttig.
Dit kiezen, doe je via het denken ! Want om te kiezen moet je oordelen, goed/fout. Dit is het ego die het ego beoordeelt. Het ego heeft zichzelf afgewezen en probeert zichzelf nu te verbeteren totdat jij (het ego) hem weer accepteerd. (wat natuurlijk nooit zal gebeuren)
Laat ik het ook nog als volgt omschrijven, dit is uit mijn dagboek van een paar dagen geleden. Ik gebruik hier “zelfacceptatie” maar jij snapt volgens mij wel dat dat allemaal hetzelfde is.

Maar zelfacceptatie en accepteren wat is betekent niet dat ik mijn ego en zijn behoeften moet accepteren cq toelaat cq op reageer.
Ik accepteer mijn ego door het waar te nemen en er niet op te reageren.
MAAR ik moet niet mijn behoeften accepteren. (=willen) Dat kan nml niet, dat is de illusie. Behoeften komen voort uit het feit dat je de realiteit niet accepteerd. Als je accepteerd wat is, dan zijn er geen behoeften meer.
Het accepteren van je behoeftes is dus een illusie, een truc van het ego, iets wat onmogelijk is. Ze kunnen niet tegelijk bestaan.
Het is OF acceptatie van wat is OF behoeften hebben. Het een of het ander,ze kunnen niet samen bestaan. Of de realiteit van het hiernu, of de illusie van de toekomst.

(o.a.) Behoeften zijn de oorzaak van je gedachtenstroom, dus als je een gedachtenstroom hebt en die waarneemt, neem je je behoeften waar en dus accepteer je niet wat is. Je kan dan daar bewust van blijven, maar daar zullen ze niet door verdwijnen, dan kan je wachten tot je een ons weegt. Bewust worden betekent niet “waarnemen”, bewust worden betekent de nutteloosheid ervan beseffen. Het besef komt plotseling en daarmee ook het laten vallen van je behoeften.
(ditzelfde geld voor angsten, maar die heb ik dus niet meer, dat heb ik al losgelaten, dus vandaar dat ik alleen nog spreek over behoeften)

Osho:

So many people come to me and they ask. “how to stop the thought? ” They want to stop the thoughts directly. They cannot be stopped. Thoughts excist because desire excist. Unless you understand desire and drop desire, you will not be able to drop thoughts, because thoughts are byproducts.

First the desire comes in. You see a beautiful car passing and a desire arises, Buddha will say: Car. Car.finished. If a desire has arisen in you, say again: desire, desire and be finished. But if you dont drop desire, how can you stop thinking ?
Thinking comes as a help. The mind says “now i have to look into things, into how it should be managed” Now there are thousands and one problems to be solved, only then candesire be fullfilled.
Thinking is a device of desire to fullfill itself. You cannot stop thinking directly. Buddha says, desire is like oil in a lamp: If the oil is no more, the flame will disappear on its own.
Je bent dus of bewust, of je hebt gedachten. Beide tegelijk is niet mogelijk. (bewust zijn van je gedachten)

HANDYMAN, 15-01-2014

Hoi IK-lees mijn postings svp tav niet-oordelend waarnemen nog es door;met afblijven,bedoel ik nu net: niet over nadenken,niet kiezen,tijdens de meditatie.Laat die denkchaos maar razen,tot ie van louter gebrek aan aandacht vanzelf stilvalt ala Osho
Morgen vlieg ik im Urlaub,dus zal dan niet meer kunnen posten,waarvoor,excuses grH6

IK, 15-01-2014

Wat bedoel je dan met ?

* Ik hoef alleen maar scherp op te letten wat mijn brein allemaal bedenkt,of ik er wat mee moet of het kan ignoreren..
* Wel kun je de Mind aansporen beter te worden in denken,het brein meer te gebruiken
* of neutraal waarnemen,zonder goed of slechtbeoordeling.Dan zou het proces vanzelf stoppen of op zijn minst controleerbaar zijn en zelfs verbeterbaar.
* In meditatie ,in no-mindzijn ,is dan bv het horen van een zuiver geweerschot, ergens,dan wel de pure werkelijkheid ,maar als je niet bedenkt wegterennen,wellicht ook zeer dodelijk.
* Nee ..de aan en uit knop voor de gedachtenstroom nog niet gevonden,dus het kwettert 24 uur per dag ,als een tv op de achtergrond…of dat nou zo’n ramp is ,denk ik dan.
* ,inderdaad lastig,Apestaart,welke gedachte is de betere?
* Negeer de waanbeelden en onzin en doe je voordeel met de goeie suggesties.
* Hoe scherper je je gedachten waarneemt,en wakker bent, deste beter zal de mind zich voor je inspannen imo
* Dus ,houd hem ,middels je aandacht .zo kort mogelijk aan de lijn…verslap je

IK, 15-01-2014

handyman6 schreef:
Morgen vlieg ik im Urlaub,dus zal dan niet meer kunnen posten,waarvoor,excuses grH6

Geeft niet, ik heb eigenlijk toch niks te vertellen 😉

IK, 15-01-2014

handyman6 schreef:
Hoi Apestaart-lees mijn postings svp tav niet-oordelend waarnemen nog es door;met afblijven,bedoel ik nu net: niet over nadenken,niet kiezen,tijdens de meditatie.

Ik lees opeens deze woorden. Is dat de miscommunicatie ?

Dus tijdens de meditatie ben je niet-oordelend en al die andere dingen die je zegt (wat ik net poste) over de betere gedachte kiezen is buiten de meditatie ?

LEES VERDER