Hoe luister ik naar mijn innerlijk weten ?

Wat is het innerlijk-weten ?

Als luisteren naar je innerlijk weten het geheim is van gelukkig zijn, dan zijn vaak de eerste vragen die bij de meeste mensen op zullen komen: “Wat is dit inner-weten ?” of “Hoe leef ik dan naar mijn inner-weten?”.  Hoe kan mijn inner-weten mij leiden naar het vinden van mijn innerlijke geluk ? Een goede poging tot het omschrijven wat het inner-weten is door iemand op deze pagina gedaan.

Inner-weten is niet te definiëren.

Zelf zou ik het niet willen uitleggen of weten hoe ik het moet uitleggen. Het is iets wat je zal leren door gewoon te doen, niet door er alleen over na te denken. Vasthouden aan concrete ideeën over wat dit inner-weten is of waar je het kan vinden zal ervoor zorgen dat je jezelf voor de gek blijft houden. Het denken zal het zien als een oplossing voor de problemen waar je tegen aan loopt en zijn destructieve patronen in stand houden door een inner-weten voor je te creëren die je dan kan volgen. Een trucje om je verkeerde zelfbeeld, je identiteit in stand te houden. De controle te behouden.

Om toch een poging te doen tot verduidelijking van dit concept zal ik enkele praktijkvoorbeeld geven. Hoe we in een bepaalde situatie op basis van de 3 entiteiten die we hebben onze keuze kunnen maken. Ik gebruik graag ook overdreven voorbeelden omdat deze makkelijker zijn om te begrijpen.

De eerste is: Je Inner-Weten, luisteren naar je inner-Weten is altijd goed.

De tweede is: Je Emoties/gevoel, luisteren naar je emoties/gevoel is altijd fout.

De derde is: Je Verstand/Intellect, luisteren naar je verstand is soms goed, soms fout.

Enkele praktijkvoorbeelden voor het volgen van je innerlijke-weten:

– Je bent een drugsverslaafde die na een lange verslaving weer in de goot ligt

 1. Je inner-weten zal je zeggen: Dit kan zo niet meer langer. Zo kan ik niet meer leven. Het moet nu echt anders. Ik moet stoppen met het gebruiken van drugs. Ik kan dit niet alleen en zal goede hulp moeten zoeken, ook al weet ik dat ik dit geheel zelf moet doen en zelf die verantwoordelijkheid hierin zal moeten nemen.
 2. Je emoties/gevoel zal je zeggen: Ik heb een nieuwe shot nodig. Als ik mij zo ellendig blijf voelen overleef ik het niet. Ik neem nog één keer een shot en daarna stop ik ermee. Dan zal ik er klaar voor zijn. Morgen. Niet nu.
 3. Je verstand/ratio kan zeggen:
  Twijfel gevoed door je emoties/angst; Kan ik wel stoppen ? Kan ik wel de juiste hulp vinden ? Zal ik wel sterk genoeg kunnen zijn ? Ik zal vast falen. Wat voor zin heeft het nog om te stoppen, niemand zal mij nog willen. (voor werk, vriendschap etc)
  Excuses verzinnen gevoed door negatief zelfbeeld/angst; Ik wil wel stoppen en ik weet dat het moet, maar niemand zal mij willen helpen en alleen lukt het mij toch niet.
  Ik wil wel stoppen en ik weet dat het moet, maar ik verdien helemaal geen 2e kans meer door alles wat ik heb gedaan.
  Jezelf overtuigen; Nee, ik moet nu stoppen. Ik zeg altijd dat ik morgen zal stoppen, maar ik doe het dan nooit. Ik moet het echt nu doen, anders gaat het niet gebeuren. Ook al heb ik geen zin. Ook al voel ik mij zo slecht. Ik ga het nu doen.