Angst voor de dood

17-01-2013

Mijn angsten waren vanmorgen een stuk minder dan gister. Het lijkt erop dat ze dus wel echt minder worden, al zal dat vast ook wel in golven gaan. Maar voelde me toch echt wel beter.

Heb nu alleen 1 loge te logeren en die hoeft niet uit, dus heb maar even lekker uitgeslapen. Uiteraard werd ik wel vroeg wakker, al was het alleen maar door de buurman die om 7:00 naar zijn werk ging en de taxi dan dan de gehandicapte overbuurman komt ophalen.
Heel aparte belevenis had ik toen ik oordopjes indeed tegen de herrie zoals ik normaal altijd doe/deed tegen de herrie als ik wil uitslapen. Maar als ik dan mijn angsten wilden ontvangen met mijn gevoel, de energie in mijn lichaam laten weten dat ik veilig ben en deze dus vrij kan laten stromen, begin ik me heel raar te voelen. Ik kreeg toen door dat het door die oordoppen kwam, kennelijk blokkeren die meer als alleen het geluid van buiten. Wel vaag, zou niet zeggen dat je oren er iets mee te maken hebben. Maar toen ik ze uit deed en weer in mijn lichaam ging voelen, ging het weer goed en was het rare gevoel gelijk weer weg. Dit is dus gelijk een bevestiging dat meditatie doen met oordoppen in tegen de herrie van buiten dus ook geen goed idee was. Dat had niet goed uitgepakt.

Ben nu flink verkouden en kan daardoor niet goed door mijn neus ademen. Ook hier merk ik gelijk een verstoring door, dat het allemaal veel moeilijker gaat.
Ook het hebben van een hond in huis leid toch wel behoorlijk af. Het volgt je de hele tijd door het huis met van die rare piep geluidjes en ik ben nog steeds niet sterk genoeg, nog niet genoeg bij mezelf om me daar niet door af te laten leiden.
Snap wel dat mensen voor meer afzondering kiezen als ze dit pad bewandelen.

Werd vanmorgen om 9:30 voor de laatse keer wakker en ging toen via mijn telefoon beurskoersen en nieuws kijken en het aandeel KPN stond 4% hoger na nieuws dat AT&T misschien in Europa iemand gaat overnemen. Op dat moment worden alle oude systemen getriggerd, gelijk dat denken en analyseren, scenario’s en mogelijkheden doornemen. Ook toen ik achter de computer zat was het gelijk het oude systeem wat weer de controle had en constant alles zat te beoordelen.
Dus al merk ik veel verandering en voel ik dat ik de goede kant op ga, de balans is zo fragiel. Er is maar zo weinig afleiding nodig.
Ga trouwens een email sturen naar Ingeborg Bosch met mijn bevindingen, gewoon nieuwsgierig of ze er op zal reageren of ze er wat mee zal doen.
Over hoe de oude pijnen ook illusies zijn en het allemaal terug te brengen is tot 1 puzzelstukje. En Eckharts verschil tussen fysiek gevaar en psychologisch gevaar. Dit doordat een baby beide nodig heeft.
En dat KB en VB waarschijnlijk de linker en rechter hersenhelft zijn. Ik stuur dan wat passages mee uit dit dagboek als voorbeeld hoe ik die regressie zelfstandig heb gedaan. Kan me herinneren dat ze in het boek had gezegd dat ze geïnteresseerd was in dat soort verhalen, maar kan het niet zo snel terugvinden.

17:00

Volgens mij had ik net weer een briljante ingeving. Volgens Ingeborg en Katie zijn alle gedachten die stress veroorzaken dus illusies. Dit klopt uiteraard.
Ben er al achter gekomen via Katie, via Ingeborg dat Osho en Eckhart gelijk hebben en dat de uiteindelijke kern, de oorzaak van deze illusies en afweermechanismen de angst voor de dood is. De psychische angst van een baby om niet genoeg liefde/affectie te krijgen, de angst voor het feit dat de baby afhankelijk van anderen is in zijn overleving.
De oplossing van Katie zijn de 4 vragen en de omkering, als ik dit doortrek, moet je dit dus toepassen op de 2 basis gedachten van waaruit , of eigenlijk die ene basisgedachte , van waaruit alles zijn oorsprong vind. Dat wordt dus:

– Ik moet bang zijn voor de dood, zodat ik betere overlevingskansen heb.

– Ik heb de controle over mijn levensomstandigheden nodig, zodat ik betere overlevingskansen heb.

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me iets waarom we dit mechanisme hebben. Ik dacht nml dat babies dat doen, vanwege tijdsbesef, een idee die ik via Ingeborg kreeg. De illusie van tijd creëren, om de illusie van hoop te creëren , zodat de pijnen en angsten voor de dood dragelijk worden.
Maar alle afweermechanismen zijn er dus om de illusie te creëren dat we onze omgeving, externe omstandigheden controleren, om ons te beschermen van onze oude pijnen. Maar als baby zijnde is dat helemaal geen illusie natuurlijk. Als baby zijnde ben je afhankelijk van je omgeving in je overleving. Je moet je omgeving “controleren” zodat je in je behoeften wordt voorzien, zowel fysiek als lichamelijk.

De oude pijnen gaat er dus niet om dat je niet kreeg wat je nodig had, je leeft immers nog en hebt dus gekregen wat je nodig had. Maar de angst om niet te krijgen wat je nodig hebt, omdat je het bv niet kenbaar kan maken. Een baby probeert constant zijn omgeving te controleren zodat het van anderen krijgt wat het nodig heeft. Door te huilen, te lachen etc.
De baby is constant aan het analyseren en bedenken hoe het zijn omgeving kan controleren zodat het grotere overlevingskansen heeft. Het wordt daarbij gedreven door de angst voor de dood, voor het niet krijgen wat het nodig heeft.

Angst is dus geen afweermechanisme om je weg te houden van oude pijnen. Angst voor de dood was voor de baby een overlevingsmechanisme, Psychische angst praten we hier over. Als volwassene hebben we alleen nog maar fysieke angst nodig, zodat we opzij springen voor de auto. Maar de psychische angst hebben we niet meer nodig, omdat we geen liefde meer nodig hebben als volwassene zijnde.
(als volwassene zijnde moet je juist liefde geven om bv eten te krijgen van een ander lid van de groep ?)
Vanuit deze theorie doet onze opvoeding en hoe we als baby behandeld zijn er weinig toe. Het zal de afweermechanismen uiteraard beïnvloeden en kunnen versterken, (verstoorde HPA– as) maar iedereen wordt er dus gewoon mee geboren.

Zijn wij als volwassenen eigenlijk ook niet heel lang afhankelijk geweest van anderen in ons voortbestaan ? En dan doel ik meer op de tijd van jagers/verzamelaars. Dat het individu te weinig overlevingskansen had in zijn eentje en dus van de groep afhankelijk was om te overleven ? Het had er dus baat bij om de omgeving (de groep) zoveel mogelijk te controleren ten gunste van zijn overleving.
Hierdoor heeft de evolutie er dus waarschijnlijk voor gezorgd dat de mensen/apen met een sterk dominante linkerhersenhelft betere overlevingskansen hadden. Die planten zich ook het meeste voort. Kijk bv naar Jezus en Boeddha (en mezelf) die hebben niet de behoefte om zich voort te planten. Misschien dat door de landbouw er mogelijkheden kwamen voor mensen met een sterker rechterhersenhelft (ook weer beschavingsafhankelijk)
→ deze gedachte nog maar eens uitwerken later. Beetje rommelig nog allemaal.

OF

is de angst en de omgevig controleren d.m.v. Huilen etc juist gewoon heel primitief ?
Is het denken en analyseren er later bijgekomen, maar staat dat dus nog steeds onder invloed van dit primitieve systeem. Zou het niet alleen verschil zijn tussen je linker- en rechterhersenhelft, maar ook om je verbinding met het oerbrein ?

Eckhart zegt nml dat verlichting juist zorgt voor een beter gebruik van je denken, meer ruimte voor creativiteit. Zou het dan gewoon een logische stap in evolutie zijn ?
Primitief → denken/analyseren naar de toekomst → nieuwe brein ontkoppelen van de primitieve angsten. (alleen fysieke angst nodig)

Moeilijk.

Wel lijkt me dat hoe meer moeite een baby moet doen om te overleven (=veel stress) , hoe meer het probeert te controleren en dat werkt dus door naar volwassenheid (verstoorde HPA-as)

Angst is heel primair, heel urgent, is sneller dan het denken. Dit zorgt voor overleving. Het komt uit het onderbewuste, omdat we niet de hele tijd bewust kunnen zijn op gevaar , of uberhaupt bewust. Maar dit zou betekenen dat de afweersystemen niet uit de angst komen, maar dat de angst getriggerd wordt door het denken ?
Of het denken, wat je leest, je plannen etc voed het onderbewuste en triggerd je angsten die dan je afweermechanismen in werking zetten.

Zou dit de reden zijn dat je dus voor verlichting altijd bewust door het leven moet gaan, zodat je niet onbewust je angsten triggerd met je denken via het onderbewuste ?

Of zou het echt helemaal een illusie zijn ? Het hele systeem van het denken ? Dat het zichzelf voor de gek houd ? In een loop (vicueze-cirkel) vast zit ?

Ons afweersysteem is erop gericht om ons van de oude pijnen weg te houden. De oude pijnen zijn de waarheid dat we van de anderen afhankelijk zijn in onze overleving. Angst voor de dood, die we niet zelf onder controle hebben.
Zou het denken de illusie van controle hebben ontworpen om zo de illusie van een grotere overlevingskans te creëren voor zichzelf ? (maar in werkelijkheid dus juist verkleint in de huidige maatschappij?)

Het denken is evolutionair te verklaren, doordat wij ons dingen kunnen voorstellen en dit via communicatie kunnen overbrengen, hebben wij een groot voordeel tov andere diersoorten.

Ik denk dat ik weer in de val van zwart/wit denken val. Het afweersysteem/denken heeft waarschijnlijk voor en nadelen, maar voor overleving als baby zijnde gewoon meer voordelen dan nadelen.

De hersenen gebruiken angstsignalen om een afweermechanisme in werking te stellen die moet voorkomen dat we angsten uit het verleden voelen ?

Ingeborg schrijft ook over de amygdala en de neocortex, waarschijnlijk is de amygdala een onderdeel van het intuitieve systeem 1 en de neocortex onderdeel van het langzame deel 2 die dingen in context plaatst of iig beter beoordeeld. (-> Boek: Thinking fast en slow)
Door constant bewust te zijn zorg je ervoor dat je de neocortex en de amygdala samenwerken , of dat de neocortex voorrang krijgt ? En je dus geen valse signalen meer krijgt.

Het denken maakt onjuiste analyses over de toekomst , een toekomst vol met pijn, op basis van die illusies.

→ Door dingen voor te stellen , illusies te creëren en dat overbrengen op anderen is een groot voordeel. Het zorgt dus ook voor lijden. De voordelen bleken echter groter dan de nadelen.
Doordat het hele systeem een illusie van het denken is, is het dus ook te ontmantelen door een ander gebruik van onze hersenen → verlichting.

Op dit moment zie ik 2 vereisten: de illusies doorbreken waardoor je niet meer onterecht bang bent. (katie) Constant bewust zijn, in het nu leven. Maar kan zijn dat ze eigenlijk hetzelfde zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − twaalf =