Bibliotheek

Veel mensen zijn niet in staat zich een weg te vinden in de doolhof van informatie en boeken die beschikbaar zijn over alles.Hoe kan je nou weten wat waarheid is en wat niet ? Het eerste antwoord is natuurlijk vertrouwen op je inner-gevoel. Maar gezien dit nogal moeilijk kan zijn voor de beginner ,bied ik hier een lijst van boeken die mij hebben geholpen om een beter begrip te krijgen van de wereld en vooral van hoe wij als mens in elkaar zitten. Dit is belangrijk omdat het volgen van je inner-gevoel ook gewoon een leer traject is over hoe wij als mens functioneren en dan ook vooral hoe ons denken en onze hersenen werken.
(Grappig genoeg is dat het euvel bij wetenschappers die de geheimen van het universum proberen te ontrafelen. Ze vergeten eerst hun eigen hersenen, dat waarmee het universum wordt waargenomen, te ontrafelen.)

Op deze pagina een lijstje van boeken geschreven door mensen die echt verlicht zijn. (Vele schrijvers denken er wat vanaf te weten, terwijl dat niet zo is)

Op deze pagina een lijst van boeken geschreven door wetenschappers over hoe het universum, onze maatschappij of wij als mens in elkaar zitten.

Op deze pagina een lijstje boeken die vallen onder de zogenaamde self-help categorie. Persoonlijk vind ik deze boeken een handig hulpmiddel om te leren hoe wij als mensen in elkaar zitten. Dit is een belangrijk onderdeel van het bewustwordingsproces; echt bewust worden van onze en andere hun gedragingen en deze leren te begrijpen. Dit zal weer helpen om al onze negatieve en zelfdestructieve patronen te herkennen, er bewust van te worden zodat we er ook mee kunnen stoppen. Elk negatief patroon en/of gedrag dat ontmantelt wordt brengt ons weer een stap dichter bij een leven naar ons inner-gevoel.

sh

Self Matters: Creating Your Life from the Inside Out
by Phillip C. McGraw

https://www.goodreads.com/book/show/169487.Self_Matters

“Oh nee ! Toch niet hij ! Dit is je eerste aanbeveling ? Hoe kan ik dit verder nog serieus nemen ?” 🙂
Ik hoor het je denken haha. Ik heb dit boek ooit uit de bibliotheek gehaald omdat ik het tegenkwam terwijl ik wat aan het rondkijken was in de self-help sectie van de bibliotheek. Ik was gewoon nieuwsgierig waar alle ophef over was, waarom hij zo bekend is geworden bij die Amerikanen. Het was nooit mijn bedoeling iets uit dit boek serieus te nemen en was nogal bevooroordeeld wat dat betreft. Toen ik bijna halverwege het boek was wilde ik het dan ook alweer weg leggen met de mening dat ik nu wel genoeg had gelezen. Veel bla bla, maar vond er inhoudelijk nog niet veel aan. Toch hield iets mij tegen en bleef ik het lezen. Vooral het 2e deel vond ik uiteindelijk een erg goed boek.

Hij geeft hierin duidelijke opdrachten, huiswerk, die je moet doen om ervoor te zorgen dat je alle gebeurtenissen uit je verleden goed op een rijtje krijgt. Bewust wordt hoe deze nog steeds je leven beïnvloeden en op welke manier. Om daarna dit allemaal een gezond plekje te geven. Tevens leert hij je om meer voor jezelf te kiezen en om door te gaan met veranderen ook al zal je omgeving zich daar vaak tegen verzetten of geen rekening mee willen houden.
(Ik heb gemerkt dat huiswerk erg belangrijk is. Als je niet echt aan de slag gaat met wat je leert door een boek, kan je lezen tot je een ons weegt, maar dat zal verder weinig veranderen)

Ik heb dit boek gelezen terwijl ik ook bij een psycholoog liep (omdat mijn leven niet de kant op ging waarvan ik wilde dat hij op zou moeten gaan). Ik heb het huiswerk uit dit boek bij haar ingeleverd en met wat we al gedaan hadden zorgde dit ervoor dat ik de relatie met mijn ouders en andere relaties in een juist perspectief kon plaatsen en een gezond plekje kon geven. Hierdoor raakte ik alle boosheid die ik had naar die personen kwijt en was ik in staat tot vergeving waardoor er ruimte kwam voor innerlijke rust. (bv alle volwassenen die mij hebben tegengewerkt en verraden toen ik nog een kind was, terwijl hun rol juist hoort te zijn dat ze er zijn om mij als kind te steunen en te helpen.)

sh2
Huh ?!: de techniek van het omdenken
by Berthold Gunster

https://www.goodreads.com/book/show/8173252-huh

Voor de pessimist is het glas half leeg. Voor de optimist is het half vol.
Dit boek gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan?

Leuk en luchtig boekje dat je helpt om bewust te worden hoe je jezelf constant tegenwerkt door op een bepaalde manier te denken. Door vooral naar de negatieve kant te kijken. Dit is geen boekje wat je leert positief te denken, dat is ook geen echte oplossing. Het leert je om structureel op een andere manier tegen dingen aan te kijken. Op zich weten we allemaal wel wat we moeten doen om ons leven beter te maken. Het probleem is dat we ook erg goed zijn in excuses te verzinnen om het niet te doen. Leer om geen excuses meer te verzinnen. Leuk geschreven.

sh3
Meditation for Dummies (For Dummies)
by Stephan Bodian

https://www.goodreads.com/book/show/11069729-meditation-for-dummies

Handig boek om te lezen voor als je wilt mediteren. Ik ben ooit begonnen met meditatie omdat ik het zag als een goede concentratie-oefening. Ik was er moe van hoe ik het concentratie vermogen had van een paasei. Dat ik constant afgeleid was en mij niet goed kon concentreren op 1 taak. Wat dus kwam door mijn onrust en dat ook bleef voeden.
Mijn advies is, hou het simpel en ga gewoon zitten en leer je ademhaling te volgen. Ze zeggen dat je geen doel mag hebben met meditatie. Maar houd jezelf niet voor de gek, en gebruik het gewoon om iets te bereiken in het begin. Later als je het dan allemaal enigszins onder de knie hebt, kan je dat alsnog loslaten.
Ik zie meditatie als een (onmisbaar) hulpmiddel om te leren je interne wereld te begrijpen en in contact te komen met jezelf. Om te leren om meer vanuit je gevoel te leven, dus vooral handig voor mensen zoals ik die erg vanuit hun ratio leefden. (al zijn dat nou net de mensen die als laatste hiermee zullen beginnen haha)
Ook handig voor mensen die juist ook erg vanuit hun gevoel leven, maar juist overweldigd worden hierdoor en hierdoor onzeker zijn over waar ze nou naar moeten luisteren. Het helpt je dan te leren niet bang te blijven voor wat je voelt of kan voelen. Helpt je tevens te leren onderscheid te maken tussen je destructieve emoties en inner-weten.

sh4

How to Win Friends and Influence People
by Dale Carnegie

https://www.goodreads.com/book/show/4865.How_to_Win_Friends_and_Influence_People

Since its release in 1936, How to Win Friends and Influence People has sold more than 15 million copies. Dale Carnegie’s first book is a timeless bestseller, packed with rock-solid advice that has carried thousands of now famous people up the ladder of success in their business and personal lives.

As relevant as ever before, Dale Carnegie’s principles endure, and will help you achieve your maximum potential in the complex and competitive modern age.
Learn the six ways to make people like you, the twelve ways to win people to your way of thinking, and the nine ways to change people without arousing resentment.

Dit boek leert je hoe simpel je eigenlijk kan zorgen voor positieve interacties met je medemens. Echter een hele belangrijke les die heel Amerika vergeten schijnt te zijn. Je kan dit niet faken ! Het werkt alleen als het ook echt uit je hart komt en niet doet als trucje om iets te bereiken. Het komt er kort op neer: Wees oprecht geïnteresseerd in iemand en ze zullen je aardig vinden. Nog simpeler: laat blijken dat je hun aardig vind en ze zullen jou ook aardig vinden. Het leven hoeft niet altijd zo ingewikkeld te zijn 😉

sh1

Men Are from Mars, Women Are from Venus
by John Gray

https://www.goodreads.com/book/show/1274.Men_Are_from_Mars_Women_Are_from_Venus

Niet iedereen vind deze boeken leuk, omdat ze zeggen zichzelf te weinig te herkennen in wat hierin vertelt wordt. Ik ben echter een grote fan en vind ze geweldig. Het schijnt dat 80% van het boek geld voor 80% van de mensen. Ik blijk echt een standaard man te zijn en dit boek heeft voor mij veel stress en ruzies weten te voorkomen in mijn relaties met vrouwen. Het heeft gezorgd voor meer begrip en een duidelijkere rolverdeling binnen de relatie. Dit alles leid dan ook weer tot meer innerlijke rust en een stuk minder irritaties over en weer.

sh6

Mars and Venus Together Forever: Relationship Skills for Lasting Love in Committed Relationships
by John Gray

https://www.goodreads.com/book/show/537399.Mars_and_Venus_Together_Forever

What your mother couldn’t tell you and your father didn’t know
What women need most and men really want
How men and women think and feel differently
The language barrier — men speak “male” and women speak “female”
The seven secrets of lasting passion
And much more
Filled with lively anecdotes, revealing exercises, and profound common sense, Mars and Venus Together Forever will help men and women explore new frontiers in their relationships, communicate effectively with each other, and discover the secret of “happily ever after.”

Veel mensen zien weinig in dit soort boeken, maar tegelijkertijd kost het meerdere mislukte relaties om te komen tot degene met wie we zullen trouwen. Echter van de alle huwelijken eindigt ruim 50% ! alsnog in een scheiding of een uit elkaar gaan zonder scheiding. Is de andere 50% wel gelukkig met hun relatie ?
Een belangrijk ontdekking wat ze hebben gedaan, door wat ze hebben onderzocht om het verschil te leren tussen succesvolle en mislukte relaties. Is het feit dat is gebleken dat mensen in een succesvolle relatie net zoveel problemen hebben als mensen in een mislukte relatie. Het enige verschil is hoe ze met die problemen omgaan. Het komt er kort op neer dat ze elkaars “gebreken” weten te accepteren. Boeken als dit zullen daarbij helpen, door begrip te krijgen voor het feit dat we als man en vrouw nou eenmaal anders in elkaar zitten.

sh5
The Highly Sensitive Person in Love: Understanding and Managing Relationships When the World Overwhelms You
by Elaine N. Aron

https://www.goodreads.com/book/show/155383.The_Highly_Sensitive_Person_in_Love

Statistics show that 50 percent of what determines divorce is genetic temperament. And, if you are one of the 20 percent of people who are born highly sensitive, the risk of an unhappy relationship is especially high. Your finely tuned nervous system, which picks up on subtleties and reflects deeply, would be a romantic asset if both you and your partner understood you better. But without that understanding, your sensitivity is likely to be making your close relationships painful and complicated.

Veel mensen die met deze onderwerpen bezig zijn, zijn net als ik hoogsensitief. Een van de kenmerken daarvan is dat we niet graag mensen in hokjes plaatsen en geplaatst willen worden. Wat ons weer tegenhoud om dit soort boeken te lezen.
Dit boek is ooit op mijn pad gekomen door een nogal onstuimige liefdes relatie. Het was mijn 3e en was echt liefde op het eerste gezicht van beide kanten. Hevig verliefd en de eerste weken ervan overtuigd dat zij de ware was , leerde ik dat ze hoogsensitief was. Naast alle mooi dingen, konden ook de emoties hoog oplopen in deze relatie. Ik kocht daarom dit boek met de bedoeling haar beter te kunnen begrijpen. De relatie ging echter uit voordat ik het boek gelezen had en heeft daarna en aantal jaar in de kast gelegen. Toen ik het uiteindelijk uit de kast haalde en puur uit nieuwsgierigheid ging lezen, kwam ik tot een schokkende ontdekking. Dit boek ging niet alleen over haar zoals ik had verwacht, het ging over mij ! Zo leerde ik dus over mijn eigen hoogsensitiviteit. Een belangrijke ontdekking. Hierdoor kon ik beter leren hier mee om te gaan. Een van de euvels is bv dat we als HSP-er niet alleen onze eigen gevoelens sterker ervaren, maar ook die van andere personen en vaak niet doorhebben dat wat we voelen eigenlijk helemaal niet uit onszelf komt, maar vanuit de ander. Zo kan het gebeuren dat ik met iemand een wandeling maak en dan pijn in mijn onderrug voel, waarna de ander later tijdens de wandeling vertelt hoe ze al een tijdje pijn in haar onderrug heeft. Als ik dan weer thuis ben is de pijn weer weg. Dit kan nogal lastig zijn in een relatie en zeker als je samenwoont met iemand. Je wordt dan in feite dubbel belast. Door je eigen pijn en emoties plus die van de ander.

sh9

Handboek voor gevoelige mensen
by Wim Kijne

https://www.goodreads.com/book/show/10740990-handboek-voor-gevoelige-mensen

Hetzelfde onderwerp, maar met meer praktische informatie. Ik heb veel boeken gelezen over dit onderwerp, omdat het een belangrijk probleem is op weg naar het verkrijgen van die innerlijke rust. Bijna elk boek over dit onderwerp wordt door vrouwen beschreven en hun oplossing komt er altijd op neer dat je jezelf moet beschermen tegen anderen. Maw ze leren je jezelf te beschermen door in feite dat wat uit anderen komt te blokkeren, af te schermen.
Ik heb van begin af aan deze oplossing als onderdeel van het probleem gezien. Juist onze drang naar bescherming en proberen emoties te blokkeren en maar niet te hoeven voelen, houd juist de onevenwichtigheid en problemen in stand.
Naast het feit dat je als HSP-er gewoon moet accepteren dat je je leven anders moet leven als de gemiddelde mens (leren om een leven te leiden met minder externe prikkels. Onze maatschappij is juist ingericht om mensen constant te prikkelen. Hier heeft iedereen last van, maar vooral de HSP-er ervaart hierdoor vaak stress door overprikkeling) geeft dit boek een betere oplossing voor het probleem. Het leert juist onze interne energie te versterken waardoor we minder verstoort worden door de energie (emoties) van anderen. Hierdoor kunnen we leren een open houding te houden naar anderen toe zonder dat dat ten koste gaat van onszelf.

sh7

The Mars and Venus Diet and Exercise Solution: Create the Brain Chemistry of Health, Happiness, and Lasting Romance
by John Gray

https://www.goodreads.com/book/show/537397.The_Mars_and_Venus_Diet_and_Exercise_Solution

John Gray has been working with specialists for the last thirty years to develop this program, which he designed to be effortless and adaptable to any lifestyle.

Ik boycot normaal alles wat met een dieet te maken heeft. Diëten zijn altijd onzin, dit is wetenschappelijk bewezen.
Dit boek kwam ook duur puur toeval op mijn pad. Ik was mijn Mars en Venus boeken kwijtgeraakt ,waarschijnlijk uitgeleend aan andere mensen en niet meer teruggekregen. Dus ik wilde ze opnieuw kopen. Op marktplaats bood iemand ze als bundel aan voor een leuk bedrag. Daar zit dit boek ook bij. Ook deze heeft jaren onaangeraakt in de kast gelegen. Echter toen ik merkte hoe lichaam en geest een geheel zijn en het dus belangrijk is om gezond te leven en goed voor je lichaam te zorgen heb ik toch een keer dit boek uit de kast getrokken om te lezen of er nog iets interessants in zou staan.
Gelukkig bleek het helemaal geen boek te zijn over een dieet. Het is gewoon een handleiding om gezond te eten. Precies waar ik dat moment op naar zoek was. Het geeft een duidelijke uitleg over wat ons lichaam nodig heeft: water, eiwitten, vitaminen en mineralen en hoe we op een makkelijke manier ervoor kunnen zorgen genoeg van alles binnen te krijgen. Vooral voldoende mineralen is nog best moeilijk.
Ik zelf ben nogal een moeilijke eter en ben nooit dol geweest op groente. Fruit vond ik wel al lekker. Nogal verslaafd aan chips, chocola en andere snoep. Hij beweerde in het boek dat als je echt gezond ging eten, je lichaam ook uit zichzelf om gezond eten zou vragen. (doordat het in balans komt) Ik geloofde hier niks van, maar het bleek toch echt te kloppen tot mijn verbazing. Het was niet de ene op de andere dag, maar ik ben steeds gezonder en gezonder gaan eten, tot ik nu op het punt ben dat ik junkfood niet eens lekker meer vind.
Net zo vreemd vond ik het feit dat we een natuurlijk perfect gewicht bereiken door gezond te eten. Toen ik hier mee begon woog ik 90 kg (1,93m) . Ik woog 90 kg omdat dat de bovenkant was van wat als gezond werd beschouwd voor mijn lengte. (bmi) Als lange man wilde ik graag wat breder en voller en dus stoerder lijken. Door gezond te eten begon ik echter elke maand een kilo af te vallen. Dit bleef ruim 1,5 jaar doorgaan tot ik op de 77 kilo kwam en ik dus ondertussen 13 kilo was afgevallen. Dit was een onbewust bijeffect. Ik had toen al besloten dat ik meer zou gaan eten als ik onder dat gewicht zou komen. Echter tot mijn verrassing bleef ik bij dezelfde hoeveelheid eten opeens op gewicht. Ik vind dat nog steeds een vreemd mechanisme. Ik bleef dus afvallen tot mijn lichaam dacht tot hier is genoeg, zonder dat ik iets aan mijn hoeveelheid eten heb gedaan.
Onbalans door ongezond eten stimuleert dus meer onbalans. Ongezond eten zorgt voor hunkering naar ongezond eten. Grappig genoeg zorgt een balans juist voor meer balans. Gezond eten zorgt voor een hunkering naar gezond eten. (na een tijdje)
Als kind was ik altijd ziek en overal allergisch voor. (Een allergie test op 10 stoffen, leerde dat ik in verschillende mate allergisch was voor al die 10 stoffen ! Mijn dokter had dat nog niet eerder zo gezien zei hij)
Nu ben ik gezond en heb ik nergens meer last van en ben ik al jaren niet meer ziek geweest.

sh8

The Art of Sexual Ecstasy
by Margot Anand

https://www.goodreads.com/book/show/835151.The_Art_of_Sexual_Ecstasy

This book opens the way to a new stage of fulfillment and bliss, making the sacred lovemaking techniques of the east available to western readers and extending sensual experience for everyone.
“The most comprehensive and clearly written work on contemporary Tantric sex. An exceptional detailed program for both the beginner and the advanced practitioner.”

Apart genoeg is het gebied van seks het enige gebied waar ik wel altijd mijn gevoel heb gevolgd. Hierdoor was dit vaak het enige gebied waar ik geen problemen mee had in mijn relaties. Alhoewel dit boek mij weinig nieuws heeft geleerd, is het best leuk om te lezen. Veel mensen hebben toch vaak problemen met echte intimiteit , wat vaak ook gewoon met vertrouwen heeft te maken. Echter goede seks is toch de basis van elke goede relatie naar mijn mening 😉