Totale overgave

14-01-2013

Het is heerlijk winterweer deze week, dus wie weet kunnen we schaatsen volgende week.
Heb vannacht weer eens ouderwets een natte droom gehad. Over mijn 2e ex nog wel. Terwijl der nieuwe vriend nog ergens door het huis/droom liep. Op het moment dat ik dat droom besef je half dat je droomt, heel vaag. Dromen zijn sowieso weird en gaan eigenlijk nergens over. Zo’n sexdroom iig niet volgens mij. (heeft denk ik verder geen betekenis)
Ook droomde ik ervoor over een situatie waarin een kat, een schorpioen en nog een beest gevaar opleverden. Wat de situatie was weet ik echt niet meer, volgens mij was dat zelfs in de droom al onduidelijk. Ik weet alleen nog de grote lijn. Eerst probeerde ik gewoon te vluchten, wat uiteraard niet lukte. Daarna draaide ik het om en ging ik soort van op jacht. Vroeger kon ik bewust mijn dromen sturen als het me niet beviel hoe ze gingen. Ik geloof niet dat ik het deze keer bewust gedraaid heb. Het kwam er iig op neer dat ik de schorpioen en het andere beest (insekt?) flink doodsloeg, stampte. De kat werd gewoon aardig geloof ik, die was iig opeens geen bedreiging meer.

Nadat deze droom soort van over was werd ik half wakker. Ik heb een tijd geleden een email wisseling gehad met een vriendin die erg van de dromen was omdat die betekenis hadden volgens haar. Nou had/heb ik daar niks mee, zeker omdat ik meestal hele freaky dromen heb die nergens op slaan. Ik moest gisteravond ook denken aan een boek van een HSP-therapeut die ik had gelezen. Ze deed therapie aan de hand van dromen, dat vond ik zo’n onzin. Dit omdat het mij logisch lijkt dat dromen er zijn om dingen te verwerken, daar ligt geen oplossing in mijns inziens. Daarnaast zouden ze symbolisch zijn en je weet nooit of je dat wel goed interpreteert.
Dus ik denk omdat die dingen in mijn hoofd zaten, dacht /besefte ik opeens terwijl ik eigenlijk nog half sliep dat die beesten “symbool” stonden voor de “dood”. Dat ik er niet voor kon vluchten en dus de “dood” moest doden, of iig de angst van de dood waar ze voor stonden.
Kennelijk vond ik het niks om een kat te doden, dus wordt die gewoon weer aardig, een normale kat. Geloof dat de droom daarna toen ik weer echt sliep de seksdroom was.
Nu ik dit zo schrijf zou dat symbool kunnen staan voor een nieuw leven nadat je angst voor de dood overwonnen hebt haha.
Je kan er volgens mij verder weinig mee, maar wel leuk om te constateren.

Had gisteravond ook weer zo’n energiestroom gevoel die door mijn lichaam stroomde. Dat voelt heel apart. Maar omdat ik er onderbewust nog bang voor ben, denk ik, ging gelijk mijn verstand aan het werk. Analyseren: “wat is dit”, “gaat er wat gebeuren”? Dan komen gelijk ook die verhalen van Eckhart naar boven die zo’n kolkende energie voelde na zijn angst aanval in bed en toen opeens verlicht raakte door een besef van het hebben van een ego. Dus het was maar van korte duur.

Was weer vroeg wakker en dan voelde ik toch nog dat kloppen van mijn hart, al heb ik niet meer dat bewuste angst-gevoel. Vraag me dus of dit nog gewoon naweeën zijn, of dat ik onderbewust toch bang blijf ook al weet ik dat mijn gedachten onzin zijn. Of is deze vraag juist een voorbeeld van zo’n gedacht en dus juist de illusie ? (denk het eigenlijk wel)

Vanochtend gingen de aandelen TNT en PostNL flink naar beneden bij opening. Dan wil ik dat toch weer real-time volgen. Heel even schokt het door me dat ik TNT moet kopen op deze absurd lage koers van €4.20 , maar dan neemt mijn verstand het gelijk over, dat ik niet zonder ff na te denken op een “emotie” kan beslissen. Al met al merk ik dat ik dan gelijk terugval in mijn oude patronen. Alles wat ik vannacht en gister voelde, hoe ik meer in het nu begon te leven, verdwenen als sneeuw voor de zon. TNT staat op dit moment nog geen uur later alweer 15% hoger op €4.80. Al met al haalt de beurs me nog veel te snel uit balans. Ook mijn yen-positie die al meer dan een jaar op verlies stond en die ik een tijdje geleden gesloten heb op 102 euro/yen is daarna nog even verder gezakt om daarna in 1 keer door te stoten naar de 120, het niveau waarvoor ik gekocht had en dus eigenlijk break-even had gespeeld.
Denk dat het toch beter is om alleen mijn huidige positie aan te houden. Ik heb het geld niet echt nodig en ben nog steeds banger om het kwijt te raken dan om er op een goede manier mee te traden om er geld mee te verdienen.
Heb trouwens ook al een tijdje weer last van mijn onderrug. Nu zit ik terwijl ik dit zit te schrijven niet in een ideale houding, net als achter de computer of op de bank als ik een boek lees. Maar het duid er volgens mij toch op dat ik de dingen te gespannen doe. Ik onderdruk nog teveel, of teveel angsten in mijn lichaam die ik probeer vast te houden.
Blijf toch nog vast zitten in valse hoop.

16:00

Vanmiddag 1,5 uur in het westerpark met de loge gewandeld en geprobeerd meer in het “nu” te blijven en tijdens die wandeling een aantal dingen bedacht. (het sneeuwde trouwens, blijft toch weer elk jaar mooi om te zien)

– Ik weet niet of er een verschil in zit, maar ik bedacht me dat het slimmer was om eerst gewoon aan mijn concentratie te werken. Denk dat dat al moeilijk genoeg is en dat ik dan al een heel eind kom. Heb het idee, dat als je maar echt doorheb dat je gedachten illusies zijn en je daarnaast de zogenaamde gestilde concentratie weet te bereiken, dat er dan nog maar erg weinig lijden in je leven is.
– Heb me gerealiseerd dat bewustzijn in het nu een bepaalde inspanning vereist en niet “ontspanning”zoals we geneigd zijn te denken wat we bij dat woord denken.
– Het is ontspanning door inspanning, net als bij yoga en pilatus bv. Je kan je niet helemaal ontspannen en zeggen ik geniet gewoon lekker van het “nu”,zoals je op het strand of terrasje zou zitten. Het heeft een mate van inspanning nodig om het bewustzijn te focussen op het nu. Deze mag natuurlijk niet te gespannen zijn, maar dus ook niet te ontspannen. Net als bij meditatie.
– Doordat je dus wel een bepaalde mate van inspanning nodig hebt is het heel verleidelijk om deze zo groot te maken dat je je gedachten gewoon wegduwt. Maar dat is dus niet de bedoeling en ik dacht dat verschil te voelen vandaag. Het lijkt mij dat heel veel mensen mediteren en in kloosters boeddhisme zitten te volgen en dan na 10 jaar training redelijk in het nu kunnen leven, alleen om erachter te komen dat ze al hun gedachten gewoon hebben zitten wegduwen. Die mogen dan nog een reis beginnen in het begrijpen van de illusie van je gedachten , je afweersysteem.
– Er zitten dus zoveel subtiliteiten op het pad naar verlichting, dat lijkt me onmogelijk om uit te leggen aan mensen. Pas als je het zelf voelt kan je het begrijpen en dan nog.. Ik weet nu dat “al mijn gedachten” illusies zijn, of iig degene die stress veroorzaken en nog is het verdomd moeilijk om ermee op te houden.
Ik denk dat daarom de leer van Jezus en Boeddha en de uitleg van iemand als Eckhart bijna niet te begrijpen zijn. Denk daarom dat meer dan omschrijven wat je zelf hebt gedaan en informatie van heel veel bronnen aan elkaar koppelen zodat iedereen het in zijn eigen volgorde kan doen.
Want op dit moment heb ik het idee, dat als je al verlicht bent, je bijna niet meer te begrijpen bent. Er daarvoor spiegel je gewoon je eigen behoeften op de ander. Je kan dat subtiel lezen in de antwoorden van Katie en Eckhart.
En deze 2 hebben denk ik ook gewoon mazzel dat ze op het hoogtepunt van hun lijden zo de knop bij ze omging. Ik denk dat de andere 99% van de mensen gewoon zelfmoord plegen.

18:50

In “meditatie voor dummies” staat ook een verhaal over leerlingen in een boeddha klooster. Deze moeten als de meester “stop” roept, helemaal stilstaan ongeacht wat ze doen en waar ze zijn. Op het moment dat de meester weer stop roept staan 3 leerlingen in een greppel waar ze aan het werk zijn. (irrigatiekanaal) Deze is dieper dan zij lang zijn en terwijl ze daar stil staan stroomt er water in omdat de sluis open is gezet. De eerste klimt al snel tegen de regels uit de greppel, de tweede pas nadat het water aan zijn lippen staat. De 3e blijft wel gewoon staan en verdrinkt praktisch. Terwijl hij onder water staat komt de meester aangerend die hem er uittrekt en met beademing weer tot leven brengt. Op dat moment heeft die leerling de “verlichting”bereikt na deze ervaring. Hij had zich totaal overgegeven aan de wil van de meester. Totale overgave geeft verlichting.

Ik snap dit verhaal nu eindelijk. De meester is slechts een metafoor voor het universum waar je je totaal aan moet overgeven. Het is de illusie van controle over het leven , over de dood, over je overleving wat voor het lijden zorgt. Dit bij de baby zorgt voor overleving (zie 10-01-2013).
Pas als je die controle volledig overgeeft , je dus totaal overgeeft, je totaal overgeeft aan de dood (=angsten) zal je hiervan bevrijd worden en verlichting bereiken.

In het verlengde hiervan het verhaal van de leraar die voor meditatie in een grot ging mediteren en geteisterd werd door allemaal demonen. Door meditatie verdwenen ze allemaal op 1 na. Hij ging naar de demon en legde zijn hoofd in zijn bek als totale overgave aan de demon, toen verdween ook deze laatste demon.

Terwijl ik dit schrijf zit ik me te bedenken dat mijn droom vannacht wel dat ik juist niet zo tegen de dood moet vechten om het te vernietigen ? Al werd de kat wel uit zichzelf normaal. Ik heb eigenlijk geen idee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + zestien =