Hoop

11-01-2013

Gisteravond “verloren symbool van Dan Brown” uitgelezen. Dit zijn weer van die dingen waar ik me afvraag hoe het universum dit voor elkaar krijgt.
Het voelt net een beetje als toen ik het einde van de “Donkere Toren serie van Stephen King” las. Die viel ook perfect samen op het moment dat ik het einde nodig had voor het einde van mijn relatie met mijn laatste ex. Terwijl zij het was die mij die boeken geadviseerd had. Het valt dan allemaal samen op zo’n wonderlijke manier. Ook vooral het ingenieuze plot van Stephen King was toen zo briljant, het feit ik dat plot ook echt begreep, en dat icm de timing.

Nu kwam ik op het spoor van de “Da vinci code” nadat ik met de jehova’s getuigen had gepraat aan de deur. ik daardoor een antwoord wilde hebben op de vraag of Jezus wel gezegd had dat hij de zoon van God was. Nou bleek Jezus dus ook een Boeddha te zijn.
Een paar dagen geleden schrijf ik op dat ik een website wil maken die geloof, wetenschap en psychologie tot 1 grote theorie maakt voor het bereiken van verlichting. En waar heeft Dan Brown het over ? Juist , over dat er een alomvattende theorie gaat komen die alle stromingen bij elkaar brengt, precies wat mijn plan was !

In het boek zijn ze op zoek naar een magisch woord , wat dan een extra aanvulling op de bijbel zou zijn (bijbel=woord) waarin staat dat God inderdaad in ons zit. Verlichting komt van binnenuit.
Nou daar heeft hij natuurlijk gelijk in.
Dit einde van zijn boek lees ik dus gisteravond, precies op de dag dat ik ook eindelijk echt lijk door te hebben dat je al je gedachten illusies zijn, wat de eerste en belangrijkste stap is naar verlichting nmm.
Nou sluit Dan Brown het verhaal af met dat er een nieuw tijdperk aankomt waarin de kennis voor verlichting voor iedereen beschikbaar wordt (wat er dus al is) en eindigt met zijn eigen woord: “hoop”. Waarschijnlijk bedoelt hij “hoop” voor de verlichting van de mensheid. Maar ik had dus net gisteravond verzonnen dat baby’s onze afweermechanismen ontwikkelen omdat ze het concept “hoop” nodig hebben om te overleven en dus de reden is dat we van onszelf afgesneden worden.
= De kern van ons probleem , onze dualiteit. Precies dat woord is het laatste woord van Dan Brown in zijn boek, waar ze op zoek zijn naar het magische woord, de magische wijsheid, de alomvattende theorie.

Mooie is dat Dan Brown verklaart dat deze waarheid altijd cryptisch omschreven wordt en zo verloren is gegaan en alleen bij een kleine groep mensen bekend is door het feit dat als wij allemaal goddelijk zijn, we allemaal kunnen creëren en dat dus ook voor het kwaad gebruikt zou kunnen worden.
Maar hier slaat hij de plank natuurlijk mis. Ten eerste bestaat “het kwaad” niet, het zijn alleen maar afweermechanismen om te beschermen tegen oude pijnen, illusies.
En zoals ik gister bedacht had kan de kennis niet overgebracht worden met simpele woorden, taal is daarvoor een te beperkt instrument. Daarom is de enige weg naar verlichting zelf op pad te gaan met behulp van de cryptische omschrijvingen van de oude wijsheden.
(en de moderne psychologie, moderne verlichting zoals Byron Katie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + achttien =