Wetenschappelijk bewijs voor het innerlijk-weten.

Op deze pagina geef ik voorbeelden van wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van ons inner-weten. Ook helpen deze observaties om te begrijpen wat het inner-weten nou eigenlijk is.

Dit filmpje laat zien hoe ons gedrag onbewust wordt gestuurd en we hierdoor betere keuzes kunnen maken in het leven.

Tevens geeft dit voorbeeld mooi aan hoe ons lichaam leert door gewoon te doen. Het herhaalt gedrag wat in het verleden heeft gewerkt. Wat dus een heel handig mechanisme kan zijn. Tevens is het een reden waarom we moeite hebben om foute patronen te veranderen. Het lichaam is immers ingesteld om hetzelfde gedrag wat heeft gewerkt in het verleden opnieuw te herhalen.

Elk voordeel heeft zijn nadeel.

Dit lijkt tegenstrijdig. We vertonen echter verkeerd gedrag vanwege de overtuiging er voordeel bij te hebben. Dit gedrag wordt gezien als een defensief mechanisme om onszelf tegen iets te beschermen, ook al heeft het zelfdestructieve gevolgen. Onze hersenen zijn namelijk heel goed in staat om ons gedrag te rationaliseren. Dat is de reden waarom we de fouten van anderen veel makkelijker kunnen zien dan onze eigen fouten. De hersenen zijn namelijk beter in het goedpraten van eigen gedrag dan dat van anderen.  Ook belonen de hersenen een goed gevoel nu veel meer dan een ons welzijn in de toekomst.

Onze overtuigingen bepalen ons gedrag.

Dat niet alleen. Ook is het zo dat onze overtuigingen bepalen hoe het lichaam ons gedrag beloont via de stoffen dopamine en serotine in de hersenen. Als we de overtuiging hebben dat iets verkeerd doen heel erg is, zullen we de neiging hebben om gedrag waarbij iets verkeerd kan gaan dan maar helemaal niet te vertonen. Dit noemen we dan faalangst. Laten we in onze opvoeding nou van jongs af aan leren dat iets verkeerd doen echt heel erg is !

Wil je verkeerd en/of zelfdestructief gedrag afleren en vervangen door goed gedrag, dan is het dus ook belangrijk om je overtuigingen en wereldbeeld wat leid tot dit gedrag goed te onderzoeken op waarheid. Door je onjuiste overtuigingen te ontmantelen zal er een werkelijke fysiologische verandering plaatsvinden. Dit heeft weer tot gevolg dat het makkelijker wordt om naar je inner-weten te leven.